Gå tilbake

Viktig å tenke på når du skal velge tilhenger

12.01.2021

Å leie tilhenger er ukomplisert, men det er noen viktige ting å tenke på før du leier og skal ut å kjøre. Hva skal jeg bruke tilhengeren til? Hvor stor henger og hvor mye last har jeg lov å trekke med min bil? Kan jeg kjøre med tilhenger etter elbil? Her følger en del tips og råd som hjelper deg velge riktig type tilhenger.


Hva skal du bruke tilhengeren til?  

Ofte tenker vi at tilhenger er tilhenger, men velger du riktig variant kan det spare deg for tid, frustrasjon og kanskje også penger. 


Varehenger egner seg godt til å frakte materialer og andre gjenstander som ikke krever ekstra beskyttelse mot vær og vind. Skal du ha med lengre gjenstander som f.eks. terrassebord, lister, stendere, kan du ta bort rammen foran og bak for bedre stabling på tilhengeren. Husk alltid sikkerhet. Mer om dette lenger ned på siden.


Grindhenger er et ypperlig valg for transport av avfall og hageavfall. Høye grinder sørger for at innholdet forblir på hengeren under transport. Velg en henger som er utstyr med tipp, dette forenkler lasting og lossing betraktelig.


Skaphenger er hengeren du trenger når du skal flytte eller om du har kjøpt møbler som du skal frakte hjem selv. Denne holder vær og vind ute og du kan frakte det du ønsker tørt og sikkert. Et godt tips er å velge en type som er låsbar. Det er ikke alltid du har oversikt over tilhengeren i en flytteprosess. 


Sikkerhet

Før du skal ut å kjøre er det viktig å ta en ekstra sjekk om du har montert hengeren riktig til bilen.

  • Sjekk hva du kan trekke lovlig bak din bil. (Se hvordan nedenfor.)
  • Sitter hengeren ordentlig på? Dra i draget og ta en sjekk.
  • Håndtaket på hengern skal stå i horisontal stilling og vaieren skal ligge rund thengerfeste eller være festet i bilen. 
  • Sveiv opp nesehjulet og lås det i riktig stilling.
  • Sjekk at alle lys på hengeren fungerer. 
  • Sørg for å sikre lasten inne i tilhengeren forsvarlig.
  • Ta en bremsetest før du kjører ut på veien.


Se også videoer for hvordan montere henger på bil, og hvordan sikre last.

 

Har jeg lov til å kjøre med denne hengeren?

De fleste av oss har førerkort klasse B og kan etter hovedregelen trekke tilhenger med tillatt totalvekt høyst 750 kg. Er bilens tillatte totalvekt 3500 kg, kan bil + henger tillatte totalvekt være inntil 3500 kg. Hvis dette ble mye tall å sjekke, så kan du prøve ut Statens vegvesens tilhengerkalkulator. Den vil gi deg nøyaktig svaret på hva du har lov å trekke med aktuell bil og tilhenger. 


Kan jeg kjøre med tilhenger etter elbilen min? 

Her er det store forskjeller på type bil. Mange av elbilene som er på markedet nå som har tilhengerfeste er ikke beregnet for å trekke tilhenger. De er bare beregnet til sykkelstativ. De bilene som har lov å trekke tilhenger har en stor egenvekt som gjør at det er veldig lite du har lov å trekke med førerkort klasse B. Her er det viktig å sjekke hva som står i spesifikasjonene til bilen og regne ut hva du eventuelt har lov til å trekke.  

Relaterte prosjektideer

Vis alt

Hvordan leie & bruke

Her finner artikler om hvordan du leier og bruker utstyr fra leid.no. Lykke til med prosjektet!

Vis alt

Henting og retur på ved Kiwi Brødløs

Marit Olsen

07.07.2022

Slik henter og returnerer du hengeren du har leid fra vår lokasjon ved Kiwi Brødløs. Kjør til henteplassen: Rokkeveien 10, 1778 Halden . Lås o...

Henting og retur ved Svinesundparken

Marit Olsen

04.07.2022

Slik henter og returnerer du verktøyet du har lånt fra vår lokasjon ved Svinesundparken. Kjør til henteplassen:  Svinesundparken 1, 1789 Be...

Henting og retur på Hafslundsøy

Marit Olsen

30.06.2022

Slik henter og returnerer du verktøyet du har lånt fra vår lokasjon på Hafslundsøy. Kjør til henteplassen:  Svingen 45, 1734 Hafslundsøy . ...

Henting og retur ved Østfoldhallen

Marit Olsen

30.06.2022

Slik henter og returnerer du verktøyet du har lånt fra vår lokasjon ved Østfoldhallen. Kjør til henteplassen: Dikeveien 25, 1661 Rolvsøy  ...

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med alle våre beste tilbud med vårt nyhetsbrev

Ofte stilte spørsmål PersonvernreglerBruksvilkårKontakt oss
Facebook
Instagram
Linkedin

Alle rettigheter forbeholdes